Friday, July 27, 2007

Saturday, July 21, 2007

For those about to jazz...

Să creşti mare, Franky ol'boy!


PS: îs cu agfacoloru' pe ţavă întru terminarea seriei ;)

Friday, July 20, 2007

20°

Eram pornit să scriu despre cele 1000 de grade de afară sau despre incompetenţa individei care a scanat o jumătate de film de două ori şi care, fără măcar să adreseze o scuză când m-am dus iar, umbla îngreţoşată cu negativul mai rău decât cu o rolă de bandă adezivă.
Dar astea se întâmplau ieri şi între timp m-am mai calmat puţin.

Încet, încet devin independent de serviciile lor... un scanner de film ar rezolva cvasi-total problema şi aş mai depinde doar de developatul negativelor color, pe care măcar le procesează o maşină, nu 'meşterele' alea.

Mai jos e rodul primei experienţe cu 'camera obscură' şi developatul alb/negru...
[ drooling ]


pentax me super | tokina rms 80-200/4 | fomapan100

Friday, July 13, 2007

Naked light

damianovskaia: îmi place... puteai totuşi să o subexpui puţin.

puteam... da' a dracului treabă cum trag de fiecare dată câte un cadru - două la o ipostază, ca să mă plimb a doua zi de nebun prin centru încercând să fac căcatul praf din ultimele 4-5 poziţii rămase...

Monday, July 09, 2007

Fullstop

adică punct. de fapt puncte de suspensie mai degrabă...

...mă duc până acasă la o cafea.


Friday, July 06, 2007

Reality behind film


încet dar sigur devin dependent de film şi lucrul ăsta nu poate decât să mă bucure.

Tuesday, July 03, 2007

(raised) eyebrow


Aveam mai multe de zis dar se pare că mai amân puţin... între timp arunc la bătaie o poză cu vizibile defecte tehnice (n-aş putea spune exact de ce am pus-o) şi trei vorbe 'de bine' pentru cei de la sooter's (tot ei) împreună cu 'dovada'.

"Site-ul oficial al firmei Sooter's Foto, lider in domeniul serviciilor foto"

După cum mă revoltam într-un post anterior, respectul faţă de client (respectiv cel care le pune până la urmă pâinea pe masă) e mai puţin la unii, iar la alţii lipseşte cu desăvârşire. Prin respectul ăsta înţeleg în primul şi în primul rând calitatea serviciilor pentru care acelaşi client bagă mâna în buzunar. N-am să dezvolt ideea pentru că, vorba unui prieten, aş spune truisme, dar am să o susţin de data asta cu pixeli relevanţi. Deci... datele problemei>
  • agfa AGFAPAN APX100 împins la 200 (respectiv subexpus o treaptă), expus într-un Pentax ME Super + Tokina RMC 80-200/4 (detalii irelevante, dar pentru că la un moment dat s-a pus problema că poate ansamblul ochiul meu + mâna mea + scula (mai sus enumerată) ar fi de fapt de vină, m-am gândit să le menţionez totuşi)
  • ei (dragii de la sooter's) -> film scanat cu Dumnezeu-ştie-ce (minilabul din dotare probabil, pe principiul ”noi avem un scanner mai special care scanează la 1000 sau 1200 DPI, că nu mai ţin minte exact”) => un fişier de 6,29Mpx (3072/2048px), la 24 de biţi, dar care are surprinzătoarea dimensiune de doar 858kb
  • eu -> film scanat la 1500DPI cu un Minolta DiMAGE Scan Elite II (estimat la maxim 200e - deci pentru tot omu') => tiff de 2,81Mpx (2052/1371px), la doar 8 biţi (shame on me, nici nu m-am gândit să încerc la mai mult - nici nu ştiu sigur dacă ar ajuta), dar care are 2752kb (adică de 3 ori cît mirificii 6 megapixeli interpolaţi şi compresaţi de la sooter's), respectiv 1062kb prin salvare jpeg şi calitate 11.
rezultatele> exhibit A: resize la 600/400 din original (respectiv ce au scanat ei vs. ce am scanat eu)


şi exhibit B: crop din original (la fel, ei versus eu)


La un moment dat, în timp ce scanam de zor, dupa un negativ color a urmat unul a/n (cel de pe care sunt mostrele de mai sus), iar eu am uitat să schimb setarea de film type din color negative în black/white negative. În consecinţă, toate cadrele au ieşit tonate cvasi-identic cu ce am primit de la sooter's. De asta costă scanarea 0,5RON cadrul (adică 18RON pe film) pentru negative alb/negru în loc de 6RON în total cât e un negativ color? Să-l scaneze la fel? De calitate nu mai vorbesc... pot doar să visez la ce ar putea scoate minilabul respectiv dacă ar fi folosit cum trebuie. Mai mult de atât nu ştiu ce aş putea spune (sau dacă are rost măcar). Un lucru e sigur însă, chiar dacă şi antireclama e până la urmă tot reclamă, în numele Sfântului Duh al peliculelor argentice, stay the fuck away from sooter's!