Friday, June 15, 2007

Street Delivery


Foarte bizară senzaţie am avut când m-am văzut tolănit pe un scaun de nuiele în mijlocul unei străzi din centrul Timişoarei, discutând tot felul de lucruri între două declanşări... Din punctul meu de vedere manifestarea a fost un succes pentru că într-adevăr m-am simţit ca la mine acasă, savurând o ţigară în sufragerie cu nişte prieteni.
Şi că tot veni vorba de prietenii...

”o relaţie în care eşti conştient de cel de lânga tine şi-l accepţi, respecţi şi iubeşti tocmai pentru ceea ce e, nu în ciuda a ceea ce e.” (link)




*
Şi pentru că trebuie să-mi vărs of-ul undeva, în 'episodul' de azi vă prezint o firmă unde seriozitatea primează: SOOTER'S

Încep cu un text cules de la ei de pe ”site”
Firma noastră pune mare accent pe serviciile foto, de aceea ne interesează în mod deosebit dacă clienţii noştrii sunt mulţumiţi sau nu de prestaţiile oferite de noi. Putem spune că am fost printre primii în ţară care au achiziţionat laboratoare digitale performante, care lucrează cu standarde de calitate ridicate.
Aceste laboratoare digitale deschid un domeniu vast pentru clienţii mai pretenţioşi, dar şi pentru cei care explorează fotografia digitală. După cum ştiţi, această nouă tehnologie aproape că nu are limite. Puteţi face orice, sau aproape orice ca să aveţi poze cum vi le doriţi: cele vechi să fie ca noi, cele defecte pot fi retuşate, puteţi avea cerul roşu şi iarba albastră. Numai imaginaţia Dvs. vă ridică limite.

Şi acum pe scurt povestea. Mă duc cu un film alb-negru (agfapan APX), developat impecabil, să scanez 10 de cadre. Întreb la ce rezoluţie pot să mă aştept şi doamna/domnişoara de acolo începe să-mi explice cu ardoare cum că ei scanează în DPI şi că nu există legătură intre megapixeli şi DPI. Argumentele mele par a fi complet irelevante pentru domnişoara 'specialistă' care îi dă înainte: ”noi avem un scanner mai special care scanează la 1000 sau 1200 DPI, că nu mai ţin minte exact”. ”Bun” îmi zic în gând. Îi spun că totuşi că mă interesează mai mult calitatea decât DPI/pixelii/ce-vrea-ea, la care îmi răspunde sictirită în timp ce se întoarce înapoi cu faţa la monitor: ”aţi mai prelucrat la noi deci ştiţi cum arată!”. M-am luat şi am plecat... Practic mă dăduse afară. ”ne interesează în mod deosebit dacă clienţii noştrii sunt mulţumiţi sau nu de prestaţiile oferite de noi.”, zice la ei pe site.

A doua zi mă întorc după rezultat. Altă domnişoară, speriată şi complet debusolată, mă anunţă că trebuie să-mi dea 50 de bani înapoi pentru că nu au putut scana un cadru. ”cum adică n-aţi reuşit?” ”pur şi simplu nu s-a putut”. Înghit în sec şi plec naibii de acolo... cu cine era să mă cert?

Ajung acasă. Primul pas e să arunc un ochi pe film, să văd de ce dracu nu au putut scana cadrul cu pricina. Totul pare OK în afara unei zgârieturi de-a lungul filmului, exact pe centrul cadrelor. Ce să spun? Thumbs'up... Bag CD-ul şi mă uit la poze. Cald afară, aer închis, creier hipoxiat... altfel nu-mi explic de ce era să leşin! Aaaaaa! Ba îmi explic. Să vedem... nu sunt două cadre la fel ca şi tonuri de gri (cu toate că pe negativ totul pare în regulă), ba mai mult, cîteva sunt de-a dreptul sepia. Nişte dungi subţiri roşii şi albastre parazitează fiecare cadru în zonele de 'sharp'. Nu există sharpness şi nu există detalii, în schimb noise-ul şi artefactele se simt ca la ele acasă.
Pixelii următori sunt de fapt cropuri din fişierele găsite pe CD (deci din full-size). În caz că am uitat ceva la descriere sigur se va vedea mai jos. Toate sunt zonele de focus şi niciuna nu a suferit vreo modificare faţă de original.
Iar dacă domnişoara/doamna aia îmi va spune că e vina mea că n-am focalizat corect, pentru binele ei sper să vină armorată şi cu casca pe cap!

Asta a fost ultima dată când am călcat în magazinaşul lor nenorocit. Cu ocazia asta cred că am să le fac şi puţină reclamă... dacă aş spune că serviciile oferite de sooter's sunt jenante ar însemna să le fac un compliment!


10 comments:

Anonymous said...

Jos cu toate vinzatoarele tinere. Majoritatea. Dupa ce ca s atehnice, is si proaste.

Anonymous said...

Unde developezi?

Anonymous said...

testor, filmul e developat manual de un prieten si crede-ma ca e impecabil!

eduardŞchiopu said...

Credeai ca daca au inchis o perioada pentru "modernizari" se schimba ceva?
Probabil a ramas acelasi magazin ieftin si prost pe care il stiam

Anonymous said...

nu ştiu ce naiba credeam... în ciuda concurenţei, de fapt nu există concurenţă. toţi îs penibili dacă stai să-i iei la bani mărunţi. exact ca-n politică...

Amelia said...

Alin, iarta-ma, dar am ras cu lacrimi, mai aveam un pic si cadeam din pat. Imi pare rau pentru cadrele tale, imi pare rau ca exista oameni care habar nu au ce e aia fotografie, si imi pare si mai rau ca avem noi tangente cu ei.

Dar e al dracu de funny :))

Alecu said...

Tu stai pe net din pat !?!?

Alecu said...

Lasand gluma la o parte, mi se pare ca esti putin PREA sigur pe toate elementele din lantul asta al slabiciunilor (focalizarea ta, calitatea obiectivelor, calitatea aparatului, a developarii si IN FINAL scanarea) si te grabesti sa dai vina pe scanare.

Incerc sa fac rost de un scaner sa le rescanam, dar umila mea parere este ca rezultatele nu vor diferi mult de acestea.

I hope you'll prove me wrong, dar in acest moment eu as cauta altundeva veriga slaba!

Anonymous said...

m-am uitat acum de curiozitate pe nişte scanuri de la concurenţă... deja se vede diferenţa! cum se poate ca două poze cu un conţinut relativ comparabil de detalii, una de 2,27MP (1840x1232px - concurenţa) şi una de 6,29MP (3072x2048px - sooter's) să aibă aceeaşi dimensiune (aprox. 700-800kb)?

eu mai că pun pariu că focalizez mai precis cu tokina la 200mm şi f4 cu split-screen-ul decât face AF=ul de pe 300D cu tamronul, tot la 200mm.

mai ştiu persoane care s-au plâns de cat de OOF/soft sunt scanurile (de pe aparate şi obiective bune, filme scanate super ok si cadre focalizate bine). ca să nu mai zic că dungile colorate, diversele tonări şi scanarile cu margini sau bucăţi din cadrul următor nu se prea acceptă, nu?

Derzsi Csongor said...

Buna Alin,

ce mai asteptam si calitate de la S....r's, daca nici bon de casa nu poate sa ne da? Intru o data la ei sa cumpar doua diafilme (simplu, nu?), femeia de vreo doua ori incearca sa-mi vinda doua filme color normale, iar cand spun eu ca-mi trebuie dia, spune ca "aia-i deja veche si nu mai e bun la "nimic"!! (probabil nu a vazut in viata ei nici o poza cu dia...).
Asta era prima "faza" a cumpararii, dupa ce am aratat cu degete, ca din "cutia" aia rosu-galben vreau dva, mi a dat cu o moaca de neuitat..
iar acum vine partea cealalta, exista la ei ceva program cu studenti, ca pot sa ai nustiuc cate la suta reducere. Inregistraza datele mele, dupa ce platesc, astept bonul de casa. Desigur nu ma poate da rest din bani, ramane dator cu cativa mii si mi spune sa nu mai astept, ca nu poate sa-mi dea, ca n-are marunti.. spun bene, dar va rog bonul de casa...
si acum s-a "rupt filmul", ca eu cum cred si ce cred ca de ce nu am spus mai dinainte ca-mi trebuie bon, si ca acum nu-mi mai scoate..
spun eu: nu factura fiscala si chitanta vreau, ci doar un singur bon.. ca ea nici asta nu poate sa face "ulterior" (ce ulterior daca stau acolo un ceas si ma chinui sa cumpar doua diafilme..). Atunci am intrebat unde este afisat nr. gratuit a Protectiei consumatorului si am iesit..

Sper ca si acum asteapta cand vine cineva cu ProtCons...
Deci - scuze pt. greseli gramaticale si mai ales pt. storyul inlungit, dar si acum ma enervez daca gandesc la cazul asta- concluzia este: nu putem sa asteptam profesionalism intr-un magazin unde nici nu poate sa-ti ia din raft doua filme si nici legea nu functioneaza cu "pastrati fituica aia pana la iesirea din magazin si aruncati in cosul de gunoi si nu la strada.."

P.S. de acum 7-8 ani am fost cu familie intr-o excursie superba, aveam (am si acum) un Zenit-E '83,
am fotografiat doua filme de 36, am sosit acasa, hai sa dam la prelucrare. Acasa orasel mic, S....ers i singurul care developeaza, bag acolo.. dupa o saptamana ma duc dupa poze, ma arunca afara "sa vii inapoi baiete peste o saptamana"... (ors. cu 8 mii de locuitori, deci toata lumea cu fotografiat se ocupa,.. doua filme in 14 zile, clar?) Vin dupa o saptamana, si atunci eram sa plang.. "ma", sau "ba" nu mai amintesc clar, "hai ca-ti dam doua filme gratis, ca s-a ars filmele care ai adus, dar probabil aparatul tau era de vina.." Eram un copilas ratacit.. si mi a trebuit sa treaca vreo 8 ani sa mai intru intr-un magazin S...er's (ia numara puncte-puncte, cu ce cuvant englezesc se mai poate completa acolo) dupa tragedia cu Zenit-u, si anul asta am facut greseala ca am intrat la ei sa cumpar diafilme..
Era ultimul caz, daca toata magazinele "dispara" din fata Pamantului din afara s...rsului, eu ma las de fotografie, dar NU mai intru la ei.. scuze si pt. acest "experiment"

cu stima,

http://derzsicsongor.blogspot.com/

Post a Comment